a

Заштитник грађана Саша Јанковић са сарадницима разговарао је данас са комесаром за људска права Савета Европе Нилсом Муижњексом који се налази у радној посети нашој земљи. Основне теме састанка биле су слобода медија и дискриминација.

Јанковић је рекао да медији у Србији нису слободни у мери примереној за европску државу и друштво, као ни за већ достигнути ниво медијских слобода. Поступци органа јавне власти, који често негативно оцењују критичко извештавање  погодују аутоцензури и тенденциозном извештавању. Економско стање и заштита радних права новинара су на ниском нивоу, а њихово синдикално организовање је слабо.Јанковић је нагласио да је нормативни напредак начињен доношењем три медијска закона и да у наредном периоду треба очекивати практичне резултате примене ових закона.

Заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом Владана Јовић говорила је о значају развијања система подршке у заједници особа са интелектуалним тешкоћама, као предуслову деинституционализације. Укратко је представила документ „Мапа пута деинституционализације у Републици Србији“.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић говорила је о проблемима жена, жртава породичног насиља, како са друштвеног становишта, тако и кроз досадашњу правну регулацију. Представила је основе прве радне верзија модела Закона о родној равноправности и нагласила да је овај документ базиран на политици једнаких могућности, да прописује посебне мере у свакој од области од значаја за остваривање принципа родне равноправности, укључујући и инструменте за њихову примену и праћење примене, као и да садржи низ норми посвећених заштити од родно заснованог насиља

Посета Дому „Ветерник“

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_2073.jpegКомесар за људска права СЕ Нилс Муижњекс  данас је са заштитником грађана Сашом Јанковићем и замеником заштитника грађана Милошем Јанковићем посетио Дом „Ветерник“. Директор Дома Зоран Арбутина упознао је госте са смештајним капацитетима, бројем и структуром корисника и запослених у васпитној и здравственој служби. Гости су обишли просторије у којима бораве корисници Дома и том приликом разговарали са њима и васпитачима о свакодневним проблемима са којима се сусрећу.