a

Заштитник грађана је данас у Пожаревцу организовао округли сто „Улога Заштитника грађана у остваривању принципа добре управе/осуђеници као суграђани“. У Центру за културу су се окупили представници управе града Пожаревца, полицијске управе, суда, тужилаштва, КПЗ за жене и „Забеле“, Центра за социјални рад, Опште болнице, Канцеларије за алтернативне санкције и невладиних организација, са циљем да се кроз отворен разговор о проблемима али и примерима добре праксе органа општинске управе, допринесе унапређењу рада органа управе. Посебан акценат стављен је и на лица лишена слободе, остваривање њихових права током боравка у затвору и успешној реинтеграцији у друштво.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић је, између осталог, похвално оценио напоре за побољшање услова у КПЗ за жене и „Забели“, али и указао на проблем одсуства кривичног гоњења у случајевима пријављивања тортуре и упозорио да ће се држава Србија због тога суочити са критикама Европског комитета за спречавање мучења.

Округли сто је организован у оквиру иницијативе „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке. Пројекат се спроводи у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије и јавним библиотекама у 15 градова и општина широм Србије.