a

Заштитник грађана изражава забринутост услед пораста броја грађана који му се обраћају због претњи које добијају и који истовремено сумњају у ефикасност заштите коју су дужни да им пруже надлежни државни органи.

„Насиље у нашем друштву постало је свакодневно и свугде присутно. Грађани не осећају да су довољно заштићени од појединаца и група које сматрају да им је све дозвољено и рачунају на неефикасност државних органа. Претње и насиље над појединцима и групама много су више од приватног проблема - безбедност грађана, као Уставом гарантовано право, мора да заузме много значајније место у раду државних органа и њиховом схватању безбедности уопште“, сматра заштитник грађана Саша Јанковић.

Недавна јавно изречена и више пута пренета тврдња да грађански активиста Срђа Поповић организује државни удар против демократски изабраних власти Републике Србије пример је претње која захтева реакцију надлежних органа – или ради заштите уставног поретка, односно безбедности државе од тог човека, или ради заштите његове безбедности која је, након јавног изношења и преношења тако тешке оптужбе, засигурно угрожена. Демолирање викендице чланице преговарачког тима Адвокатске коморе Србије још један је догађај који дубоко забрињава.

Заштитник грађана апелује на грађане да се у случају сваке претње насиљем или другим озбиљним злом обрате најближој станици полиције, како би она и правосуђе радили свој посао.

Коначно, Заштитник грађана подсећа да се насиље сузбија ефикасним кажњавањем насилника, али и потискивањем атмосфере конфликта у нашем друштву, кроз снажење културе људских права, образовање, спорт, уметност, те афирмацију етичности, толеранције и других друштвених вредности у медијима...