a

Поводом 15. децембра, Дана библиотекара Србије, Библиотекарско друштво доделило је повељу захвалности за допринос развоју библиотекарства у Србији заштитнику грађана Саши Јанковићу. У име заштитника грађана, награду је на церемонији у Народној библиотеци Србије примила заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић, која се захвалила на награди и указала на изврсну сарадњу између институције Заштитника грађана и Библиотекарског друштва Србије.

Од 2011 године, захваљујући донацији Владе Краљевине Норвешке, Заштитник грађана у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије спроводи иницијативу чији је циљ да допринесе већој видљивости ове институције, односно да она буде доступнија што већем броју грађана, нарочито онима ван Београда, као и да грађани стекну додатна знања о својим правима. Иницијатива се спроводи у локалним библиотекама у 15 градова и општина широм Србије, из којих је грађанима омогућено да два пута недељно по два сата могу да контактирају правнике из стручне службе Заштитника грађана путем скајпа.

Иницијатива је настављена 2012 године под називом Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима, а заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је учеснике и учеснице информисала да је за последњих годину и по дана, преко 1400 грађана и грађанки контактирало стручну службу Заштитника грађана преко локалних библиотека.