a

skup kragujevac 51214.jpgУ Крагујевцу је данас одржана последња дебата на локалу о кључним налазима годишњих извештаја Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности из угла локалне заједнице.

Заштитник грађана је истакао да се по притужбама грађана које су добијали из Крагујевца и Шумадијског округа види да имају исте проблеме као и сви грађана Србије, а то је пре свега лоша администрација која је спора и нефункционална. Напомиње да се највећи број притужби грађана односи на администрацију која не одговора на захтеве, код које се предуго чека и "која уподобљава процедуре себи, а не у корист грађана".

Највећи број притужби се односи на апсурдну ствар - на ћутање администрације која на захтеве грађана ћути. И то је нешто што би релативно брзо могло да се промени уколико у рад јавне управе уведемо бољу организацију и пре свега одговорност, истакао је Јанковић.

Заштитиник грађана је навео и да више од 90 одсто препорука бива спроведено и да органи власти коригују понашање које је довело до кршења права грађана.

То са једне стране звучи добро, а са друге стране далеко је од  доброг јер је Омбудсман институција која би требала да у систему који добро функционише идентификује један или два промила грешака или их коригује, упозорава Јанковић.

Повереник Шабић је подсетио да су ти извештаји претходно представљени у још четри града и да су разговори са грађанима, представницима власти, невладиног сектора били добри и садржајни "јер се све не може посмтрати кроз призму Београда". Наводи и да је забрињавајући "огроман број жалби "које прима објаснивши да се то посебно односи на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Присутне је поздравио и заменик градоначелника Крагујевца, Обрад Турковић, који је истакао да се власт у Крагујевцу труди да буде максимално транспарентна у раду.

Драган Поповић, директор Центар за практичну политику,  је истакао да се извештај који су урадиле невладине организације потпуно поклапа са извештајем Заштитника грађана и да смо дошли у ситуацију да се морамо борити за најбазичнија људска права што није проблем само власти већ свих нас.

Надежда Видић, судија Апелационог суда у Крагујевцу, је истакла да само независни и непристрасни судија може да пружи заштиту грађанима, али да су услови рада судија у Крагујевцу такви да урушавају достојанство судија.

Лела Вујошевић, социолошкиња, је говорила о стању људских права у Крагујевцу и истакла да процес демократизације није затајио у погледу едукације грађана, већ у недостатку њиховог оснаживања.

Семир Тутић из Санџачког одбора за заштиту људских права је говорио о владавини права из перспективе Новог Пазара истичући да је у Новом Пазару евидентан велики притисак на рад судова и медије.