a

Четврта у низу дебата "Кључни налази годишњих извештаја Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности из угла локалне заједнице" одржана је данас у сали Скупштине општине Кикинда. 

Циљ окупљања је да се локалним заједницама омогући да изнесу искуства и ставове о раду свих институција које се баве заштитом људских права, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић. Нас интересује да и из угла локалне самоуправе проблеми и њихово решавање изгледају онако како су представљени у годишњем извештају.

Извештај Заштитника грађана за прошлу годину је полазна основа ових дебата у пет градова. Ту су и извештаји о спровођењу Закона о слободном приступу инфрмацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности.

Важно нам је да разговарамо о афирмацији права грађана и права на слободан приступ информацијама, изјавио је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић. Неопходно је да једном ставимо тачку на дилему која постоји код неких људи у власти. Кикинда не спада у ред градова у којима постоји проблем у комуникацији између власти и грађана, нагласио је Шабић.

Извршна директорка Београдског центра за људска права Весна Петровић је рекла да је данас упадљива концентрација моћи у једној грани власти што доводи до премоћи политичке воље и популизма над владавином права.

Судија Основног суда у Београду Весна Мастиловић је објаснила како су се одвијале две реформе правосуђа, а уколико желимо да правосудни систем пружи заштиту грађанима, он би требало да буде ефикасан, а судије независне у раду. Навела је и да судије треба да буду храбри људи који не подлежу притисцима, али сви се брину за своју егзистенцију. 

Ненад Живковић, новинар и грађански активиста из Панчева, навео је да никад није било више прича о људским правима, али и да никад није више било присутно и кршење људских права. Посебно забрињава што добар део јавности не осећа никакву емпатију према томе. Осврнуо се и на пример Филипа Вукше и поруке која је послата јавности да је најбоље седети и не радити ништа.

Председник општине Кикинда Павле Марков је нагласио да је напредак могућ уколико сви заједно будемо објективни, а да се нова власт труди да буде максимално транспарентна у раду.

Дебата у Кикинди је показала да је у питању локална заједница која можда најбоље функционише упркос проблемима које има, а последњи град у коме ће се одржати дебата о годишњим извештајима два независна органа је Крагујевац.