a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост и најоштрије осуђује протест против изградње центра за азиланте недалеко од Младеновца.

Вест да је локално руководство подржало, а можда и организовало протест, такав гест чини још неприхватљивијим и неодговорнијим, сматра републички омбудсман.

Уместо излива ксенофобије, локални челници треба да са републичким властима отворе озбиљан дијалог о инфраструктурним и социјалним потребама како би евентуална изградња центра за азиланте била од користи за становништво и повећала, а не смањила квалитет живота у заједници, што уз озбиљан рад и припреме није недостижно, додаје Јанковић.

Истовремено, републичке власти треба да без одлагања отпочну разговор са локалном заједницом како би се предупредили неспоразуми, утврдиле тачне потребе и извршиле све неопходне припреме, које умногоме премашују просте грађевинске радове на изградњи центра. До сада, такав дијалог и пажња према другим локалним заједницама у које су били смештени азиланти често су недостајали и такав став мора да се промени, оцењује Заштитник грађана.