a

Годишњи извештаји за 2013. годину Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности  представљени су данас на трибини у Врању.

Говорећи о правима грађана као таквим заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да жели да чује колико су подаци из Извештаја релевантни из угла локалне самоуправе, односно локалне средине.

- Сматрам из више разлога да је Србија београдизована. Нужно је проверити са људима из локалних средина да ли су подаци из Извештаја, предлози, налази и мишљења који се тичу Србије, релевантни  и за локалне средине у Србији.
Грађани не виде јавни сектор као правичан и праведан, али је и штета је што су сви у јавном сектору претстављени као нерадници и корумпирани људи. Чињеница је да није тако – рекао је Јанковић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је изјавио да није само Београд Србија, и да је потребна добра процена ствари и на локалу када су у питању људска права, и то на начин који омогућава да се проблеми решавају.

- Мало је модерних закона у Србији који су одмах дали резултате. Оног момента када број жалби поверенику и заштитнику грађана почне да опада, то ће бити знак да смо достигли неки ниво.  

Градоначелник Врања Зоран Антић је у име домаћина рекао да Врање слови за једну отворену грађанску средину, где нема подела ни раздвајања по било ком основу.  

- Врање је град који има службе које свакодневно комуницирају са грађанима .

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, је рекла да је у данашње време  веома приметан притисак судија на судије, у односу на раније. Она  се осврнула на значај појединих закона, који су утицали на побољшање рада правосуђа.

Трибине са овом тематиком, након Врања, одржавају се у још четири града у Србији.