a

b_300_0_16777215_00_images_stories_mihajovic_jankovic.jpegМинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ефикасно поступа по оправданим притужбама грађана Заштитнику грађана, а унапређивање делотворности и одговорности инспекцијских служби унутар Министарства и у јединицама локалне самоуправе приоритет је у даљој сарадњи два органа, закључено је данас на састанку министарке Зоране Михајловић и заштитника грађана Саше Јанковића.

Заштитник грађана истакао је одговоран и ангажован став Министарства у погледу решавања проблема загађења у насељу које је градила Грађевинска дирекција Србије, за које Министарство, на основу најновијих података, очекује да ће бити санирано у року од неколико месеци.

Јанковић је указао и на мноштво пропуста у делотворности, ажурности и одговорности за рад грађевинских инспекција  у локалним самоуправама.

Министарка Михајловић истакла је проблем малог броја републичких грађевинских инспектора (7), као и мањкавих прописа о инспекцијском надзору, што би требало да буде решено новим законом о инспекцијама, који је у припреми.

Министарка Михајловић  обавестила је Јанковића да се неправилности које је утврдио у процедури за избор руководства Директората цивилног ваздухопловства, решавају у складу са датим препорукама, а Заштитник грађана је указао да сличан проблем треба на време избећи у Јавном предузећу Путеви Србије.

Договорена је и непосредна сарадња инспекцијских служби министарства и стручне службе Заштитника грађана ради најбрже провере основаности притужби грађана.

Састанку су присуствовали државни секретари, помоћници министра и шефови служби у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и сарадници Заштитника грађана.