a

b_300_0_16777215_00_images_stories_120914.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић примио је данас комесара немачке владе за људска права Кристофа Штресера (Christoph Strässer), који борави у тродневној посети Србији како би се упознао са стањем људских права, поготово са положајем припадника ЛГБТ популације и Рома у нашој држави.

Штресер се, који је и посланик у Бундестагу, распитивао о надлежностима и условима рада Заштитника грађана. Саша Јанковић је рекао да ова институција постоји седам година, и препознатљива је у друштву. Како је навео, органи јавне власти, чији рад омбудсман контролише, у веома високом проценту извршавају његове препоруке, али да није задовољан степеном поштовања људских права у Србији.

Штресер је истакао да је Србија протеклих година усвојила веома добре законе за заштиту од дискриминације, и очекују да ти закони буду и спроведени.

Састанку је присуствовала и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, која је такође упознала госта са надлежностима и радом своје институције, и изнела своја искуства током четири године, од када је ова институција основана.