a


Заштитник грађана изразио је данас у разговору са министарком саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зораном Михајловић задовољство због захтева министарке Михајловић Грађевинској дирекцији Србије да без одлагања обезбеди смештај за породице које су купиле станове у згради загађеној штетним фенолом.

Заштитник грађана покренуо је почетком месеца, по притужбама власника станова, поступак контроле рада Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства здравља и Градског завода за јавно здравље Београд, да би установио да ли је дошло до пропуста у раду тих органа због кога је настала, или није спречена штета по грађане. Грађевинска дирекција Србије, иначе, није орган јавне власти, те због тога Заштитник грађана није покренуо поступак контроле и њеног рада.

„Министарка Михајловић је затражила од Грађевинске дирекције оно што бих и ја као Заштитник грађана учинио, да на то имам право. Надам се да ће проблеми грађана бити брзо решени, а да ће поступак контроле који водим према другим органима који јесу у мојој контролној надлежности, допринети да се тако нешто никада не понови“, став је Саше Јанковића.

Јанковић и Михајловићева размотрили су и ситуацију у Директорату цивилног ваздухопловства, где Заштитник грађана такође води поступак контроле пошто је управи тог органа пре више од годину дана истекао мандат. Министарка је Заштитнику грађана пренела план за брзо отклањање незаконитости, што је Јанковић поздравио и изразио очекивање да ће у реченом року тај план бити и спроведен.