a

b_300_0_16777215_00_images_stories_s03.jpegНезависност није привилегија, него услов и обавеза без којих се не може успоставити нормалан рад судова, рекао је на конференцији „Независност правосуђа – међународни стандарди и пракса“ заштитник грађана Саша Јанковић. Он је  нагласио да је задатак правосуђа да устане у одбрану независности. „Независност нико неће донети на сребрном послужавнику, а ње неће бити ако правосуђе буде ћутало… Судија се бира на неограничен мандат и то му даје сигурност, али и обавезу да буде први који ће устати у одбрану независности и бранити колегинице и колеге“, рекао је он.

Заштитник грађана је оценио да у српском друштву нараста атмосфера конфликта и да је у решавању тог проблема правосуђе, као институционални оквир за решавање конфликта, има велику улогу. „Моја порука законодавној власти је да се ојачају уставне гаранције независности судова. Мислим да је свима јасно да са тиме треба пожурити“, додао је он.

Извршна власт је у својим рукама концентрисала огромну моћ, а расподела моћи није у складу са начелима поделе власти, сматра Јанковић. Извршна власт, према његовим речима, треба да има већи степен самоконтроле.

На конференцији су говорили амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Питер Буркхарт, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Соларно, помоћник министра правде Чедомир Бацковић, председник Високог савета судства Драгомир Милојевић, као и други представници правосуђа.