a

Градски секретаријат за социјалну заштиту jе за три најугроженије ромске породице које су биле привремено смештене у склоништу у ул. Гоце Делчева 46 обезбедио смештај у покретним стамбеним јединицама у Кијеву, док ће за три преостале породице бити обезбеђен материјал за санацију оштећених објеката и њихово опремање, договорено је уз посредовање Заштитника грађана. Ове породице су биле смештене у склониште у ноћи између 23. и 24. маја ове године, због угрожености поплавом и обилним падавинама.

Тим Заштитника грађана је, у петак 06. 06. 2014. године, у послеподневним часовима, након информације да је планирано измештање грађана из склоништа, без података о томе где се планира њихов смештај, извршио још један непосредан надзор на терену.

Договор о привременом смештају постигнут је након разговора овлашћених лица Заштитника грађана са руководиоцима Градског центра за социјални рад и Градског секретаријата за социјалну заштиту, као и грађанима који су смештени у склоништу.

У складу са препорукама које је Заштитник грађана упутио надлежним органима 28. 05. 2014. године и договором постигнутим између службених лица органа управе, овлашћених лица Заштитника грађана и представника самих грађана на лицу места, сви грађани су истог дана измештени из склоништа, у коме су провели претходних две седмице.

Боравак грађана у склоништу, у простору која није припремљен за смештај људи, представљао је кршење њихових права на здравље и равноправан третман са другим угроженим у поплавама.