a

Отмица и ликвидација 18 путника бошњачке и једног хрватске националности у месту Штрпци је бруталан злочин који не сме да се заборави. Та група грађана Србије издвојена је и убијена по критеријуму националне припадности, што злочину даје додатну тежину и обавезује органе јавне власти и друштво у целини да учине све како би се осигурала пуна безбедност свих грађана.

Злочин се догодио 27. фебруара пре 21 годину, али све истражне радње и судски поступци још нису завршени. Тужилаштво за ратне злочине је прошле године саопштило да ће наставити да истражује случај и да је започело предистражни поступак. Од изузетног је значаја да се што пре оконча процедура како би кривци, чија имена се углавном знају, били до краја процесуирани.

Устав, закони и државни органи Србије данас штите све грађане и странце на територији Србије, без обзира на етничку припадност, верска или политичка уверења. Реч је о темељним вредностима слобода о којима треба да воде рачуна не само органи јавне власти, него и грађани и друштво у целини.