a

Бити на власти прво значи одговорност, тек након тога моћ. Морате веровати у владавину права, у људска права и достојанство, поручио је заштитник грађана Саша Јанковић младим политичарима и будућим лидерима региона на семинару Регионалне академије за демократију у Нишу, која се ове године бави људским и мањинским правима. Он је указао на то да право постаје ствар политичке воље, што је недопустиво.

- Требаће нам деценије да изградимо достојанствен живот, а још увек нисмо почели са тиме - нагласио је Јанковић.

Тема првог семинара су миграције и положај азиланата, који у све већим размерама постаје регионални проблем. Заштитник грађана је навео да је у Србији 2008. године регистровано 77 азиланата, док у прошлој години 5066, и не постоји механизам за решавање положаја ирегуларних миграната.

Семинари су намењени политичарима, службеницима државне администрације и члановима невладиних организација земаља Западног Балкана од којих се очекује водећа улога у развоју региона. Регионална академија за демократију се састоји од три годишња циклуса посвећена различитим областима, а главни организатор за Србију је Београдски фонд за политичку изузетност. Пројекат је финансиран од стране Европске уније.