a

b_300_0_16777215_00_images_stories_zorica_zorodbor4.jpeg" Када је Заштитник грађана почео да ради, прва реакција, када се посматра насиље у породици и родно насиље, била је неверица колико је велика димензија насиља које постоји и које брише сва људска права, пре свега право на живот, на достојанство, као и друга права, а све се то дешава у оквиру породице, рекла је др Зорица Мршевић, заменица Заштитника грађана, учествујући у расправи  о насињу у породици и насиљу над женама у Одбору за равноправност полова Скупштине Србије.

Она је подсетила да  Србија још нема закон о родној равноправности и да је ситуација са институцијама које се баве овомо проблематиком критична "јер оне нису у стању да изнесу битку за заштиту жртава од насиља". Посебно је поменула центре за социјални рад који би требало да имају едукације. "Није. међутим, довољно само подизање свести, већ треба радити на умрежавању институција: центара за социјални рад и МУП-а."

 

"Одбор је добро место да разговарамо и тражимо решења за овај проблем, али насиље треба да буде нестраначка ствар. Заштитник грађана апелује на политичке странке, да када је насиље у питању, забораве на страначке поделе, већ да делају заједно у циљу спречавања насиља. Свима је у циљу да се насиље као модел не преноси на децу. Када би сви заједно и координисано реаговали, онда би се развила свест у јавности да настојимо да решимо овај проблем. Потребно је да све институције усагласе рад, суд долази тек на крају лествице, али ако немамо квалитетне пресуде, насиља ће бити све више у друштву. Показало се да су у  станицама МУП-а у којима су едукације спроведене резултати приметни" рекла је Зорица Мршевић.