a

У решавању проблема тражилаца азила и ирегуларних миграната нужно је имати регионални и европски приступ, јер то није проблем само једне државе. Одрицање од одговорности за судбину тих људи мора престати како због људских права, тако и због безбедности, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на округлом столу организованом у Криминалистичко-полицијској академији у Земуну поводом Међународног дана миграната.
Подсећајући да се Србија налази на такозваној балканској рути, преко које ирегуларни мигранти из Африке и Азије настоје да се домогну земаља Западне Европе, Јанковић је навео да се свет данас променио, не само због проблема везаних за глобалну претњу коју доноси тероризам, него и због све израженије глобалне миграције. Државе које не буду у стању да се са тиме суоче на прави начин неће моћи да одговоре на захтеве времена и својих грађана, додао је он.

Заштитник грађана је нагласио да у Србији већину ирегуларних миграната чине људи који су у пролазу кроз нашу земљу. Ниједна земља региона кроз коју су стигли до Србије их није регистровала, па није ни Србија, али лица која су побегла од рата и несрећа имају право на минимум достојанственог живота, додао је он.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Владимир Божовић је најавио и нови закон о азилу који ће тачно разграничити лица тражиоци азила од ирегуларних миграната. Такође је рекао да ће се додатно појачати контрола државне границе како би се онемогућиле недозвољене миграције.

Према његовим речима, закон је данас такав да ирегуларни мигранти имају статус слободних грађана и не може им се ограничити право кретања и забранити да напусте неко место. Божовић је рекао да је током ове године полиција поднела 171 кривичну пријаву против 261 лица за покушај кријумчарења 1.588 ирегуларних миграната.

Према његовим речима, првенствено је реч о држављанима Србије против којих је поднета кривична пријава, а да се покушај кријумчарења највише односи на становнике Пакистана и Авганистана.