a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост због извештаја о насиљу и притисцима у близини гласачких места који се доводе у везу са изборима. Додатно забрињава чињеница да се у месту Оџаци догодило да мета физичких напада буду и новинари који су пратили ток гласања.

Србија је у протеклим деценијама достигла одређени стандард у спровођењу демократских избора и превазишла “дечје болести” које обично прате прелазак на вишепартијски систем. Грађани Србије имају право да бирају и да буду бирани слободно, без непосредног или посредног притиска и насиља са било које стране, а држава је дужна да им то право омогући не само на папиру, већ и у животу.

Веома је важно да се достигнути стандард слободних избора не уназађује, већ очува и унапреди, што може бити доведено у питање уколико се благовремено и са пуном пажњом не реагује и чак и на назнаке насиља у изборном процесу. То обавезује органе јавне власти да детаљно расветле сваки конкретан инцидент и санкционишу починиоце. Међутим, репресивне мере увек ће остајати корак иза проблема док у политичкој утакмици не завлада фер плеј, и док политички супарници буду третирани као непријатељи.