a

И поред извесних помака, Роми и даље у тешком положају

Заштитник грађана Саша Јанковић уручио је данас председнику парламента Небојши Стефановићу извештај који прати спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома и том приликом поручио да је положај ове популације још увек тежак и да је потребно радити на унапређењу њиховог економског положаја и запошљавању.

Јанковић је оценио да има помака када је реч о положају Рома у односу на период 2009. године, у време када је донета Стратегија, и у прилог томе навео да су Роми добили могућност да користе здравствено осигурање, да буду укључени у систем образовања, али да је Србија далеко од тога, да је испунила сврху доношења Стратегије. Он је указао да је најмање напретка управо у запошљавању ромске популације и истакао да је могуће много урадити без ангажованих додатних средстава.

Председник парламента Небојша Стефановић, такође је указао да је положај Рома данас тежак, пре свега ромске деце, и да је важно да се ради на решавању проблема просјачења ромске деце, као и да је могуће да у тој области дође до измене закона. Он је истакао да се према тој деци треба односити као према жртвама, а не као прекршиоцима закона.

Председник Одбора за људска права парламента Мехо Омеровић, рекао је да су Роми најугроженија категорија становништва, а да је извештај Заштитника грађана рендгенски снимак стања и да садржи конкретне препоруке које је потребно спровести.

-----

Проблеми предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом

У разговору који је заменица заштитника грађана Владана Јовић данас обавила са запосленима и руководством Предузећа за рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „ГОША ЗАШТИТНА СОЛКО“ у Смедеревској Паланци, истакнуто је да је главни проблем овог и сличних предузећа недостатак посла, те да упркос свим напорима да повећају производњу и остваре позитивно економско пословање, послују са губицима.

Према речима директора предузећа, један од начина решавања проблема са којима се суочава предузеће „ГОША ЗАШТИТНА СОЛКО“ као и друга предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, је унапређење нормативног оквира у смислу афирмисања њиховог рада и стварања услова за већу конкурентност на тржишту. Успешно економско пословање директно је повезано са остваривањем социјалних циљева ове врсте предузећа.

-----

Заменица заштитника грађана посетила Шабац 

Заштитник грађана је, препознајући значај Асоцијације „Дуга" која се бави заштитом ЛГБТ особа и постојања два женска фудбалска клуба у граду, што је посебно значајно са аспекта родне равноправности и обезбеђивања једнаких услова за развој спорта, одлучио да Дан људских права обележи и посетом овом граду, рекла је данас заменица заштитника грађана Гордана Стевановић у Шапцу.

Заменица заштитника грађана је у Шапцу са својим сарадницима посетила Асоцијацију „Дуга“, чија је мисија заштита и пружање помоћи ЛГБТ особама. На састанку, коме су присуствовали и представници града и стручни сарадници асоцијације, констатовано je да постоји велики степен неоставирања права ЛГБТ особа, и да цео државни систем, почев од јединице локалне самоуправе, министарстава до Заштитника грађана, као контролног органа, мора препознати и радити на заштити и унапређењу положаја ових особа, као и свих угрожених друштвених група.

Гордана Стевановић је током боравка у Шапцу разговарала и са руководством и играчицама ЖФК „Шабац“ као и чланицом градског већа задуженом за спорт,  како би се упознала са начином рада овог женског фудбалски клуба и могућностима афирмисања женског спорта у граду. На састанку је разговарано је о изазовима и препрекама са којима се сусрећу фудбалерке фудбалског клуба односно о положају женског спорта у граду.

----

У посети Свратишту

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић, са сарадницима из Одељења за права детета, посетила је Свратиште у Крфској улици у Београду, где је уручила деци поклоне институције. 

Дневни просек деце која бораве у Свратишту је око 35, али у зимском периоду се тај број повећа и до 45, док активних волонтера који раде са децом има око 80, већином студената.

Координаторка Свратишта Милица Ђорђевић је указала да постоји сарадња са здравственим установама и центрима за социјални рад у граду, али пошто је потреба на терену огромна, те установе нису у могућности да ефикасно решавају проблеме. Гордана Стевановић је нагласила да ће се Заштитник грађана и убудуће бавити децом улице, али да је решавање тог проблема првенствено задатак државе.

----

Редовна посета Специјалној болници за психијатријске болести Ковин

Представници Националног механизма за превенцију тортуре реализовали су редовну посету Специјалној болници за психијатријске болести Ковин, приликом које су обишли смештајне капацитете и разговарали са запосленима и пацијентима о условима у овој болници.

У болници тренутно борави 697 пацијента, који су смештени у веома лошим условима, а неки од њих су ту и више година, па и деценија.

panel flajer