a

Републички Заштитник грађана осуђује недавни напад на активисткињу људских права Соњу Бисерко у Вечерњим новостима и истовремено изражава озбиљну забринутост због тога што тај чин није осудио нико из извршне власти.

Медијски написи који сатанизују појединце и од њих праве мете због њиховог критичког односа према недавним ратним дешавањима и улози Србије у њима, реткост су и ипак припадају неким другим временима. Међутим, опасност од тих изузетака, поготово ако се десе у тиражним новинама какве су популарне Вечерње новости, није за потцењивање ни у погледу конкретних последица на онога против кога су управљени, нити у односу на јавни дискурс, став је заштитника грађана Саше Јанковића.

Због тога заштитник грађана најоштрије осуђује начин на који су Вечерње новости писале о Соњи Бисерко у вези њеног евентуалног сведочења у тужби против Србије; говор мржње садржан у коментарима појединих читалаца које су Вечерње новости, упркос законским и професионалним нормама, објавиле на свом интернет сајту и, коначно, разочаравајућу чињеницу да нико од надлежних званичника и органа извршне власти није нашао за сходно да осуди такве недопустиве и незаконите појаве.

Стручна служба Заштитника грађана