a

Заштитнику грађана Саши Јанковићу данас је уручена награда "Прави мушкарац" за 2013. годину, која се додељује појединцу који се својим деловањем залаже за афирмацију принципа људских права, родне равноправности, толеранције,  хуманости и ненасиља.


"Нисмо једнаки. Мушкарци и жене нису једнаки, међутим, проблем је када нисмо равноправни", рекао је Јанковић  и додао да су многе улоге које имамо у друштву подељене некоректно и чине нас неравноправним.

Подсећајући да је у овој години више од 40 жена изгубило живот у породичном насиљу и да није тешко рећи ко је крив за такво насиље, он је истакао да ће многи поставити питање зашто награда за мушкарца. Међутим, Јанковић је навео да је неопходно да се размисли колико се мушкарцима у данашњем друштву помаже да преовладају изазове који су иза њих. "Најлакше је кривити неког да је дискриминаторан, некоректан, насилан. Подједнако треба пажње и помоћи посветити свима", рекао је Јанковић.

Одлуку да награда "Прави мушкарац" 2013. године буде додељена Јанковићу донео је жири у чијем саставу су били и драматуршкиња и редитељка Милена Богавац, водитељ Зоран Кесић и координатор програма за родну равноправност Центра Е8 Бранко Бирач.