a

Комесар Савета Европе за људска права Нилс Мујжњикс и заштитник грађана Саша Јанковић оценили су да Влада Србије и европски званичници треба што хитније да реше проблем смештаја азиланата у Србији.

Јанковић и Мујжњикс обишли су Центар за смештај азиланата у Боговађи у којем борави 160 азиланата из разних крајева света, а највише из Сирије. Осим у самом центру, више од 230 азиланата борави и у околним шумама, баракама и земуницима. Од свих азиланата свега осам поседује документа.

Јанковић је рекао да разуме азиланте, али да разуме и грађане који, како је оценио, показују велико стрпљење и оправдано траже од Владе Србије да реши тај проблем.

"Од Владе Србије тражимо да се боље организује а од Европе тражимо да помогне", рекао је Јанковић и поручио да од призора у Боговађи не треба окретати главу.

Омбудсман и европски комесар разговарали су са азилантима у Центру, као и са представницима локалне заједнице који најављују протест у суботу, због страха за своју безбедност.

Азиланти су поручили да је све што им треба адекватан смештај и да се прибојавају грађана, док се грађани истовремено прибојавају азиланата и траже да се обезбеде адекватни услови за њихов боравак.

Грађани се жале на то да азиланти обијају викендице, краду паркете из тих објеката да би се загрејали и угрожавају безбедност њихове деце, који их свакодневно срећу на путу за школу.

Један од представника месне заједнице Горан Ђорђевић рекао је да нико не жели инциденте и насиље већ да грађани траже адекватно решење проблема. Истичући да нису проблем азиланти који бораве у центру, већ они који бораве око њега.

"Ми нисмо дивљаци, желимо да се ово реши и због нас и због њих", казао је Ђорђевић и поручио да ће протест који је у центру села најављен за суботу бити миран и ненасилан.

Комесар је поручио да је дошао да на терену види каква је ситуација и стекне прави утисак и да сада зна какве поруке треба да пренесе Влади Србије, али и европским званичницима. panel flajer