a

Заменица заштитника грађана Тамара Лукшић Орландић представила је иницијативу „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ у библиотеци у Вршцу.

Тамара Лукшић Орландић је позвала становнике Вршца који сматрају да су им људска права угрожена од стране органа јавне власти да дођу у Градску библиотеку, где ће у наредне две године, два пута недељно, бити у могућности да путем видео везе ступе у контакт са правницима Заштитника грађана, информишу се о раду институције Заштитника грађана и упуте притужбу, када сматрају да је орган власти, одлучујући о неком њиховом праву, поступао незаконито, неправилно, неефикасно или неетично.

Током боравка у Вршцу, заменица заштитника грађана се сусрела са помоћницом председника општине Бранкицом Андрић и начелником општинске управе Јованом Кнежевићем. На састанку је констатовано да су међунационални односи у Вршцу на високом нивоу, али и да у граду не постоји ниједна “сигурна кућа”, ни СОС телефон за помоћ женама и деци жртвама насиља, као ни невладине организације које би пружате такву врсту услуга.

Заменици заштитника грађана и правничком тиму у Вршцу се обратило се 16 грађана и грађанки.

“Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ спроводи се у партнерству са Библиотекарским друштвом Србије, а уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и обухвата следеће општине: Сомбор, Вршац, Бачка Паланка, Пожаревац, Бор, Зајечар, Јагодина, Ваљево, Чачак, Ужице, Пријепоље, Нови Пазар, Лесковац и Димитровград.”

-------

17. и 18. 06.

Заменица заштитника грађана Тамара Лукшић Орландић представила је иницијативу „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ у библиотекама у Бачкој Паланци и Сомбору.

Иницијатива ће се у наредне две године спроводити у петнаест општина и локалних библиотека и представља још један од начина на који грађани и грађанке могу да контактирају Заштитника грађана и поднесу притужбу на рад органа управе.

Тамара Лукшић Орландић је позвала становнике Бачке Паланке и Сомбора који сматрају да су им људска права угрожена од стране органа јавне власти да дођу у Народну библиотеку „Вељко Петровић“ и Градску библиотеку „Карло Бијелицки“ где ће у наредне две године, два пута недељно, бити у могућности да путем видео везе ступе у контакт са правницима Заштитника грађана, информишу се о раду институције Заштитника грађана и упуте притужбу, када сматрају да је орган власти, одлучујући о неком њиховом праву, поступао незаконито, неправилно, неефикасно или неетично.

Током боравка у Бачкој Паланци, заменица заштитника грађана се сусрела са председником општине Александром Ђедовцем и председником Скупштине општине Митом Лачанским, да у сарадњи са библиотеком „Вељко Петровић“ помогну да се анимирају деца узраста 13-17 година за учешће у „Панелу младих саветника“ Заштитника грађана, с обзиром да Јужнобачки округ нема представника у овом телу. Тамара Лукшић Орландић предложила је представницима општине да позову међународне компаније које имају своја представништва у Бачкој Паланци да буду друштвено одговорније према локалној заједници.

На састанку са градоначелником Сомбора Немањом Делићем и чланом градског већа Чабом Сакачем, Тамара Лукшић Орландић је истакла задовољство што у Сомбору жене чине трећину сазива и у Скупштини општине, где је то законска обавеза, али и у градском већу, те што већину на функцијама у Градској управи чине жене

Заменици заштитника грађана и правничком тиму Заштитника грађана обратило се 13 грађана у Сомбору и двоје у Бачкој Паланци.

“Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ спроводи се у партнерству са Библиотекарским друштвом Србије, а уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и обухвата следеће општине: Сомбор, Вршац, Бачка Паланка, Пожаревац, Бор, Зајечар, Јагодина, Ваљево, Чачак, Ужице, Пријепоље, Нови Пазар, Лесковац и Димитровград.”

panel flajer