a

b_300_0_16777215_00_images_stories_skupstina_07.05.2013.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић са сарадницима и представници удружења родитеља деце са сметњама у развоју, деце са инвалидитетом и тешко болесне деце којима је неопходна стална нега и помоћ предали су данас председнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу предлоге закона о изменама и допунама Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици са децом.

 Саша Јанковић је изразио наду да ће Скупштина Републике Србије прихватити понуђене измене  и нагласио да се “не сме напустити концепт инклузије и друштвеног сервиса”, али да се већ сада мора нешто учинити да се помогне породицама и деци. Додао је да Србија тешко оболелој деци мора пружити могућност да живе у својим породицама и да је начин да се то оствари увођење посебне новчане накнаде за незапослене родитеље који не могу да раде због тога што морају да остану код куће и негују своје дете.

Председник Скупштине Србије је омбудсману и представницима родитеља рекао да ће учинити све како би се ова иницијатива у наредних неколико недеља нашла на дневном реду заседања Скупштине Србије.

Предлозима измена закона које је припремила стручна служба Заштитника грађана уводе се нови облици подршке родитељима и деци са сметњама у развоју, деци са инвалидитетом и тешко болесној деци којој је неопходна стална нега и помоћ.

Предлози уводе могућност рада са скраћеним радним временом уз накнаду зараде и родитељима деце којој је потребна стална нега и помоћ и ако су старија од пет година (што је досадашња граница); посебне заштитне мере за запослене родитеље у погледу прерасподеле радног времена и рада ноћу, као и посебну накнаду незапосленим родитељима који – због тога што непосредно пружају негу и помоћ детету коме је она стално потребна и која деци није доступна кроз постојеће сервисе подршке – нису у могућности да се запосле, односно ради неге детета су морали да напусте посао.

Стефановић је и лично подржао ову иницијативу и потписао апел представника организација родитеља који је већ лично потписало више од 50 хиљада грађана. Више од 10 хиљада грађана подршку овој иницијативи - предлогу закона који подноси Заштитник грађана- дало је онлан потписима.