a

"За мене су препоруке потврде онога што свакодневно радим са сарадницима јер је највећи број њих већ дат у годишњим извештајима Заштитника грађана. Оно што није добро је што долазимо у ситуацију да поново чекамо да нам пријатељи из САД, Норвешке, Шведске, Колумбије кажу оно што су наши национални органи задужени за та питања већ рекли и то је игнорисано", рекао је данас заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији канцеларије УН у Медија центру која је организована поводом представљање процеса и препорука произашлих из другог циклуса Универзалног периодичног прегледа Савета Уједињених нација за људска права

Према речима Саше Јанковића сада извршна власт долази са препорукама шта треба да се ради, а претходно је те извршне препоруке које су јој упућене "игнорисала". Као пример је навео препоруку да се спроведу мере да се свим особама рођеним у Србији обезбеди приступ матичним књигама.

"Две године водимо битку за ово и то са извршном влашћу. Уместо што смо прихватили препоруку могли смо пре три године да кажемо ''са овим смо завршили''", подвукао је Јанковић и навео да је прихваћена и препорука која каже да треба заштити право на приватност и развој ефикасног система за праћење законитости прикупљања података о грађанима од српских безбедносних служби.

"Повереник и ја смо водили рат због тога и мало се сада осећам необично када дође извештај и неко из Министарства дође и каже ово треба да се уради", рекао је Јанковић.

Савет УН за људска права у Женеви позитивно је оценио Србију, и дао јој 144 препоруке које се односе на даљи напредак у реформи правосуђа, борбу против дискриминације етничких мањина, посебно Рома и ЛГБТ популације. Србија је прихватила 132 препоруке, док ће се о преосталих 12 изјаснити до средине маја.