a

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је данас у Медија центру да Закон о заштити узбуњивача представља тест политичке воље за власт у Србији, да ли заиста жели да омогући заштиту узбуњивача.

„То сви причају, али да је било политичке воље, ситуација не би била оваква каква је сад“, указао је Јанковић приликом представљања модела Закона о заштити узбуњивача. Закон предвиђа да ће се казнити затвором онај ко предузме акт одмазде против узбуњивача, а ако је акт одмазде довео до „тешких последица“, казна ће износити три године затвора.

Предвиђена је и затворска казна за онога ко не изврши одлуку Заштитника грађана о привременој заштити узбуњицвача, док суд не донесе правоснажну пресуду.

У Србији постоји драматичан проблем корупције која постоји годинама и достигла је размере које се више не могу толерисати, упозорио је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић. Све и да немамо међународне обавезе, а имамо их само их нисмо поштовали, обавезни смо да се супротставимо корупцији свим могућим средствима“, рекао је Шабић.

Модел Закона о заштити узбуњивача израдила је стручна радна група, уз подршку Амбасаде Велике Британије у Србији.