a

b_300_0_16777215_00_images_stories_kragujevac_27032013.jpegУ Крагујевцу је данас у организацији Заштитника грађана Републике Србије и подршку локалне самоуправе у Сали Скупштине града одржана дискусија посвећена унапређењу положаја грађана са инвалидитетом и могућностима потпуног остваривања и заштите њихових права. Учесницима је представљен документ “Јединствене европске смернице за прелазак са институционалне заштите на бригу и подршку у заједници“ чији је аутор Европска група експерата за деинституционализацију.

Последњих година у Србији је развијен нормативни основ за заштиту права особа са инвалидитетом, али је проблем његова примена. Оно што се желело  постићи инклузијом или друштвеним укључивањем није постигнуто у пуној мери и неће бити све док се не буде постигла равноправност у образовању, запошљавању, спречавању дискриминације, итд. Осим у Крагујевцу, скупови са овом темом организовани су још у Београду, Новом Саду, Нишу, а циљ је да се локалним самоуправама укаже на обавезу и важност развијања система подршке особама са инвалидитетом, односно остваривање њихове равноправности - истакао је Горан Башић, заменик заштитника грађана.

Поред заменика заштитника грађана, скупу су присуствовали и представници локалне самоуправе, надлежних секретаријата, ресорних републичких министарстава, болница и установа социјалне заштите, домова здравља и центара за социјални рад из округа, али и представници невладиних организација, удружења и стручњака из ове области.

О значају и важности процеса деинституционализације са циљем да се особе које су смештене у психијатријске и установе социјалне заштите буду враћене у друштвену и породичну средину, на скупу, говорили су Владимир Пешић, помоћник министра у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Периша Симоновић, државни секретар у Министарству здравља, Драгана Ћирић Миловановић, представник МДРИ и Мира Петровић, представница Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић“.