a

Заштитник грађана Саша Јанковић најавио је данас да ће у јуну републичком парламенту предложити измене Закона о Заштитнику грађана којима ће, поред осталог, бити предвиђене прекршајне пријаве за опструкцију у контроли државних органа.
“Одређени органи опструкцијом обесмишљавају поступак контроле њиховог рада. Имамо 10 одсто таквих случајева”, казао је Јанковић у Скупштини Србије, на јавном слушању о улози Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у заштити и унапређењу људских права и потреби за унапређењем законског оквира.

Служба Заштитника грађана је, према његовим речима, прошле године послала 530 ургенција, односно дневно две ургенције државним органима и увек са истим садржајем – да се уради оно што је законска обавеза.
“Предложићу прекршајне пријаве за опструкцију”, навео је заштитник грађана Саша Јанковић и прецизирао да ће међу предложеним изменама бити и обавеза за државне органе да имају делотворан механизам за разматрање притужби грађана на њихов рад, будући да се велики број грађана обраћа Заштитнику грађана иако нису искористили све друге механизме.

Такође, међу предложеним изменама, како је најавио Јанковић, биће и да покрајински и локални омбудсмани решавају о притужбама о раду покрајинских или локалних органа, а да републички омбудсман решава притужбе на рад републичких органа.

Говорећи о сарадњи са институцијама које су по Уставу изузете из контроле омбудсмана, Јанковић је казао да је направљен помак, да, на пример, Влада Србије често конструктивно реагује на његове иницијативе, али да постоје и неки случајеви у којима годинама не реагује, због чега ће предложити и да се одреди временски рок за одлучивање о његовим иницијативама.

Јавно слушање о улози Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у  заштити и унапређењу људских права и потреби за унапређењем законског оквира организовао је Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине у сарадњи са  Вестминстерском фондацијом за демократију и Центром за истраживање, транспарентност и одговорност.  

Извор: ТАНЈУГ