a

Поводом разумљиве узнемирености грађана због опречних информација о могућој неисправности и штетности млека по здравље, заштитник грађана Саша Јанковић јавно позива надлежне министре и друге функционере на одговорност у вршењу дужности, а пре свега енергичније мере како би се спречила опасност по здравље грађана и тачно, недвосмислено и брзо информисала јавност, уместо да се противречним изјавама и гестовима грађани збуњују.

Мора се сазнати да ли опасност прети само од евентуално штетног млека, или и од других производа и шта је предузето да се спречи коришћење затроване сточне хране која не утиче само на квалитет млека. А онда, мора се утврдити и одговорност због чега национална референтна лабораторија, о чијем је оснивању држава одлучила пре шест година и у чије опремање је Европска унија уложила милионе евра, до данас не ради, због чега је европски донатор прекинуо даље испоруке већ обезбеђене опреме. 

Такође, мора се знати шта је, ако је ишта, учињено по пријавама најмање једног републичког ветеринарског инспектора који је годинама уназад службено обавештавао и подносио пријаве због незаконитости на путу хране од произвођача до потрошача, због чега му је прећено и због чега је незаконито изгубио звање, а што су констатовали надлежни органи, укључујући и жалбену комисију Владе и Агенцију за борбу против корупције.

Посебно забрињава чињеница да се питања везана за здравље грађана, које треба да буде приоритет у раду органа јавне власти, користе за распламсавање политичких обрачуна. Заштитник грађана овом приликом жели да скрене пажњу на ноторну чињеницу да грађани не бирају своје политичке представнике да би се борили за рејтинге странака којима припадају него да би се бринули о јавном интересу.