a

Поводом 20. новембра, Светског дана детета, Уницеф и Удружење новинара Србије организовали су дебату под називом Медији и насиље у школи – Шта треба знати када извештавамо о деци.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић je била једна од панелиста и том приликом је упознала присутне новинаре и уреднике великог броја медија са овлашћењима Заштитника грађана у случајевима медијске злоупотребе деце.

Нагласила је да Заштитник грађана није овлашћен да врши контролу рада медија, већ да је медијска саморегулација најважније средство медија, а тако га поставља и Кодекс новинара Србије. Међутим, истакла је да Заштитник грађана може на индиректан начин да врши контролу тако што контролише рад Министарства културе, када је реч о извештавању штампаних медија и Републичке радиодифузне агенције, када је реч о електронским медијима. Представила је неколико поступака које је Заштитник грађана водио по притужбама родитеља деце која су била жртве насиља у школи од којих је први завршио изрицањем мере опомене јавном сервису од стране РРА, јер је децу учинио препознатљивом и наштетио њиховој части и угледу.

Одговарајући на питања новинара како би требало да се новинари понашају у обрађивању ове теме, истакла је да нема универзалног рецепта, да је увек боље бавити се појавом, феноменом, а не конкретним дететом, те да је потребно у сваком конкретном случају изнаћи баланс између слободе информисања и права јавности да зна, са правом детета на приватност и његовим најбољим интересима у датим околностима. То јесте спор и захтеван процес, али се тако гради пракса етичног информисања медија о осетљивим темама у којима су деца актери.