a

b_300_0_16777215_00_images_stories_07.09.12.-_obuka_zdr.radnika_1.jpeg

У оквиру пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, 7. септембра 2012. године, у просторијама Заштитника грађана одржана је целодневна обука медицинских сестара из 12 здравствених установа (8 породилишта и 4 дома здравља) у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Укупно 24 бабице, патронажне и педијатријске сестре су, кроз интерактивна предавања др Ненада Рудића, неуропсихијатра (Институт за ментално здравље) и Бранке Радојевић, психолошкиње (НВО Фамилиа), упознатe са аспектима раног развоја детета, који су предуслови за усвајање просоцијалних ставова и развој базичног поверења детета према окружењу и друштву. У другом делу обуке учесници су информисани о различитим техникама позитивног дисциплиновања, о васпитним стиловима, дисциплиновању деце, регулацији понашања и контроли емоција као процесу учења. Штетност физичког кажњавања деце и како поремећаји везивања доприносе асоцијалним и другим поремећајима понашања код деце, представљени су на студијама случаја занемарене и злостављане деце.

Ове медицинске сестре ће од јесени преносити  стечена знања будућим мамама и татама, у циљу превентивног деловања, сензитивисања и подизања свести о штетности примене телесног кажњавања деце у сврху њиховог васпитања и потреби унапређења родитељских пракси и усвајања вештина позитивног дисциплиновања. У ту сврху у припреми су одговарајуће брошуре са јасним порукама младим будућим родитељима.