a

Заштитник грађана изражава задовољство због брзе и ефикасне реакције полиције у заштити учесника Квир Београд фестивала, којом је показана одлучност државних органа да заштите безбедност свих грађана, без дискриминације. Мора се поздравити и чињеница да су државни органи почели да ефикасније спречавају и процесуирају насиље у свим областима живота. Истовремено, републички омбудсман изражава жаљење што је до напада на учеснике јавног скупа, у коме је повређено двоје страних (САД и Русија) и двоје домаћих држављана, уопште дошло. Тиме није повређен само индивидуални телесни интегритет и безбедност, већ и право на слободу кретања, слободу окупљања као и изражавања сопствених ставова, што су вредности које се у у Србији, као у сваком демократском друштву високо цене.  Клима узајамног поштовања различитости и одсуство интимидације оних који су у мањини по било ком личном својству чини добро сваком од нас, без обзира да ли припадамо мањини или већини. Насиље није ни начин промене туђих ставова ни средство за заштиту својих, већ кривично дело.

Јавни скупови које организују хомосексуалци, лезбејке, бисексуалци и трансродне особе немају за циљ пропагирање било ког сексуалног опредељења, већ се њима жели скренути пажња јавности на дискриминацију грађана који припадају некој од ових група.
 Заштитник грађана изражава уверење да ће надлежни органи Републике Србије и даље ефикасно и без дискриминације штитити Уставом гаратовано право свих на мирно окупљање и да ће процесуирати како насилнике, тако и оне који на насиље позивају, истовремено се надајући да ће таквих случајева бити што мање.