a

pravno nevidljivi3.jpg

У Србији живи непознат број људи (процењује се на више од тридесет хиљада) без правног идентитета. То су особе које или никад нису биле уписане у матичне књиге рођених или су матичне књиге уништене или нестале. За правни систем државе та лица су „невидљива“ и због тога не остварују грађанска и друга права. На данашњем скупу у Дому Народне скупштине, који је организовао Заштитник грађана поводом свог извештаја о положају „правно невидљивих лица“ у Србији, омбудсман Саша Јанковић је навео да у Србији има 6.000 особа које нису уписане ни у матичне књиге рођених.

b_300_0_16777215_00_images_stories_pravno_nevidljivi1.jpeg

Он је навео да већину те популације чине Роми, али да међу „правно невидљивима“ има и расељених лица која су без документа и за правни систем су невидљиви и не могу да остварују своја права. Они могу бити жртве трговине људима, могу једног дана бити људи са оне стране закона. Они немају право на здравствену заштиту, на образовање, не могу да нађу посао и немају право гласа, додао је Јанковић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић је рекла да је у решавању проблема правно невидљивих неопходна измена Закона о ванпарничном поступку али да је та иницијатива дошла у скупштину у предизборно време и да верује да ће следећи сазив на предложену измену закона гледати као приоритетно.

На скупу су се обратили и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг, министар за људска и мањинска права, држaвну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, министарка правде Србије Снежана Маловић, шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, као и шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији Едуардо Арболеда, који су се сложили да потребно је што пре, заједничким ангажовањем, решити овај проблем изменама закона.

Заштитник грађана Саша Јанковић је са сарадницима припремио Извештај о статусу правно невидљивих лица у Србији, који је написан на основу података стечених у поступцима који су вођени на основу притужби грађана, истраживања обављених у ромским насељима и сарадње са организацијама цивилног друштва и стручњацима. Саставни део овог документа је Иницијатива овог органа Влади Републике Србије за измену и допуну Закона о ванпарничном поступку у делу који се односи на састављање исправе о чињеници рођења.

Уколико Народна скупштина усвоји ову Иницијативу биће створени нормативни услови  да се реше проблеми „правно невидљивих“ грађана. Не треба занемарити чињеницу да након усвајања следи њихова практична примена, од које зависи остваривање права ових грађана.