a

b_300_0_16777215_00_images_stories_prostorije_bujanovac_11.jpeg

Прве канцеларије Заштитника грађана Републике Србије ван седишта у Београду су отворене на југу Србије, у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, са циљем да се омогући грађанима већа приступачност заштити људских права, с обзиром да су ове општине дуго времена биле изоловане од централне власти, рекао је републички омбудсман Саша Јанковић на данашњем отварању нове просторије канцеларије Заштитника грађана Републике Србије у Бујановцу.

b_300_0_16777215_00_images_stories_prostorije_bujanoac12.jpegОн је навео да је ова институција примила 340 притужби грађана из Пчињског округа, што је мали број у односу на девет хиљада формално поднетих притужби до сада на нивоу Србије, што пре свега значи неповерењe грађана у државне институције. Грађане у овом округу муче исти проблеми као и све остале широм републике: неефикасан рад државне администрације, ПИО фонд, матичне књиге, спора суђења, истовремено и нема притужби на националној основи. Он је апеловао на централне власти у Београду да се право на добру управу уврсти у Устав Републике Србије, као што је то случај у Европској унији. Јанковић је најавио да ће ускоро институција Заштитника грађана дати став о једном ширем проблему који мучи велики број грађана, првенствено Албанце, а тиче се косовских пензија, која су без правног основа укинута. Такође је најавио да ће потенцирати обавезу сарадње судова са овом институцијом, с обзиром да омбудсман нема овлашћења за контролу рада судова.

На крају се захвалио партнерима у отварању нових просторија на помоћи и сарадњу, а то су УНДП, пројекат PBILD, европскe државe, пре свега Шведскa и Белгијa, ОЕБС. Такође се захвалио градоначелнику Бујановца Шаипу Камберију и локалној заједници, као и Министарству правде и правосуђу, који су уступили просторије.

Свечаном отварању нових просторија присуствовали су и амбасадор Краљевине Шведске Њ.Е. Кристер Асп, амбасадор Краљевине Белгије Њ.Е. Ален Кундицки, стални координатор УН у Србији Вилијем С. Инфанте и председник општине Бујановац Шаип Камбери, који су истакли значај овог догађаја, као и значај улоге институције Заштитника грађана у заштити људских права и изградњи демократије у Србији. Такође су били позвани и представници државних институција, локалних органа из Бујановца и околине, као и органа јавне власти, међународних организација, невладиног сектора и медија

Стручна служба Заштитника грађана у новим просторијама у Бујановцу, која се налази поред Основног суда, Карађорђев трг бб, и даље примати притужбе грађана понедељком и уторком од 8 до 16 часова, у Прешеву средом и четврком , док у Медвеђи петком, такође од 8 до 16 часова.