a

b_300_0_16777215_00_images_stories_apatin_i_kula.jpeg

Имајући у виду сазнања Заштитника грађана о примерима добре праксе општина Кула и Апатин у вези са унапређењем положаја Рома, заменик заштитника грађана Горан Башић разговарао је са председником општине Кула Светозаром Буквићем и председником општине Апатин Живорадом Смиљанићем и њиховим сарадницима.

Председник општине Кула Светозар Буквић је објаснио да је општина, као модел решавања становања Рома који су живели у изузетно тешким условима у ромском насељу у селу Сивац, изабрала да нелегално и неусловно насеље уклони, а да становницима, купи домаћинства у различитим деловима села.
Решавању проблема расељавања допринео је и Центар за социјални рад који је утврдио социјални статус сваког домаћинства у бившем насељу. Приликом одређивања критеријума и приоритета за доделу домаћинства породици узиман је и податак да ли деца редовну похађају школу.

У општини Апатин примењен је другачији модел решавања овог питања, имајући у виду да у ромском насељу, на периферији општине, живи око четири хиљаде људи. Председник општине Апатин Живорад Смиљанић је истакао да је општина одувек водила рачуна о ромској популацији и да је социјална интеграција Рома у друштву и раније била на високом нивоу. Такође, он је истакао да је општина у ромском насељу санирала све куће које нису испуњавале минимум услова становања, увела воду и струју и асфалтирала улице. У насељу је изграђана амбуланта у којој четири сата дневно дежура лекар, као и вртић у ком се организује продужени дневни боравак.

Након обиласка ромских насеља, заменик заштитника грађана Горан Башић навео је да су ове општине пронашле одрживе моделе решавања и унапређења положаја Рома и да оба модела могу бити примери који ће све остале општине следити у решавању социјално-економских проблема Рома.