a

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас на конференцији “Људска права и   парламентарци” да ће се приликом прве наредне измене Устава Србије заложити да се у највиши правни акт унесе и право грађана на добру управу, чиме би се прекинули предуги и скупи поступци пред органима јавне власти.

"Сматрам да у прву наредну измену Устава треба да уђе и право на добру управу, као једно од темељних људских права", нагласио је Јанковић и додао да се грађани Србије најчешће жале на лош рад органа управе, предугачке и скупе поступке пред органима јавне власти.

"Грађани се жале на нешто што формално није њихово Уставно право, право на добру управу. Жале се на предугачке, скупе бесмислене и нелогичне поступке пред органима јавне управе", казао је заштитник грађана.

Он је указао и на то да је у Европској унији право грађана на добру управу предвиђено као једно од темељних људских права.  "То је право у интересу грађана, право да запослени у органима управе не раде било како, већ најбоље могуће", казао је Јанковић и истакао да је да је у Србији неопходна и боља међусобна сарадња институција које се баве људским правима.

Конференцију је организовала Народна скупштина Републике Србије у сарадњи са ОЕБС-ом.