a

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је наду да Парада поноса неће поново бити искоришћена као повод за насиље, поделе и деструкцију.

У разговору са организаторима Параде поноса у Београду, Јанковић је истакао да нико нема право да од њих захтева да се одрекну свог Уставом загарантованог права на мирно окупљање, и да за евентуалну штету и насиље одговорност имају само они који га организују, спроводе и толеришу.

„Постојање различитости је чињеница у сваком друштву и времену, и само на нама је да ли ћемо их проглашавати за претњу и куражити се на њима, или ћемо све различите групне и индивидуалне потенцијале ангажовати ради решавања правих и тешких, нагомиланих проблема“. Јанковић је организаторима Параде поноса рекао да ће, као заштитник грађана, чија је дужност да посебно штити права рањивих група, подржати сваку њихову одлуку у вези са одржавањем догађаја.

Представници организатора, Горан Милетић и Јованка Тодоровић, истакли су одлучност да искористе право на мирно окупљање и пренели Заштитнику грађана разочарење због замене теза у делу јавности да су за евентуално насиље, трошкове и штету криви они, а не насилници и вандали који су и прошле године рушили Београд и због којих је и потребно ангажовање снажних полицијских снага.

На састанак код Заштитника грађана у вези Параде поноса била је позвана и организација Двери, али је њихов услов за разговор био да Парада поноса предходно буде отказана.