a

b_300_0_16777215_00_images_stories_priznanje_za_sajt.jpeg

Поводом Међународног дана јавности да зна данас је у Привредној комори Србије повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић уручио признања представницима органа јавне власти које су се у протеклих годину дана посебно истакле у афирмисању права јавности на слободан приступ информацијама.

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић примио је признање за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду у категорији свих органа власти. Он је том приликом истакао значај јавности да зна, и рекао да то грађане ставља у позицију контролора власти и даје основ његовом достојанству. Такође је указао на тешке услове рада институције Заштитника грађана, и да сходно томе ово признање значи још више.

b_300_0_16777215_00_images_stories_priznanje_grupno.jpegПризнања су добили и Народна скупштина Републике Србије, Народна банка Србије, Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и општина Крупањ.

Министарству одбране је уручено посебно признање као државном органу за најбољи информатор о раду, као и Апелационом суду у Новом Саду у категорији правосудних органа.

Добитнике признања изабрала је комисија чији су чланови били представници Коалиције за приступ информацијама, новинарских удружења и академске јавности.

Повереник Родољуб Шабић је присутнима рекао да стањем у области слободе приступа информацијама од јавног значаја не можемо бити задовољни, јер смо могли урадити више и боље, а истовремено пропуштамо прилику да остваримо неопходне резултате у даљој демократизацији државе.

Овогодишњи скуп је институција Повереника организовала у сарадњи са УНДП Србија и Мисијом ОЕБС-а у Србији, а подржан је кроз пројекат „Јачање механизама одговорности у јавним финансијама“, који финансира Влада Краљевине Норвешке, а спроводе га УНДП Србија и Повереник. Овај дан Повереник обележава у Србији од 2006. године са циљем да подстакне све органе јавних власти да побољшају транспарентност свог рада и сарадњу са грађанима.