a

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас забринутост због учесталих инцидената којима је у основи мржња и апеловао на солидарност и толеранцију међу различитим друштвеним групама који су посебно потребни у тешком периоду за грађане и државу.

Вандализам у културном центру у Новом Саду, насиље у Темерину, позив на ликвидацију Независног удружења новинара Србије, појачана напетост у вези Параде поноса, тензије у Санџаку неке су од појава које говоре о високим унутардруштвеним напетостима.

Свако ко толерише, подстиче и спроводи акте мржње и нетолеранције према припадницима друге друштвене групе -  етничке, политичке, сексуалне, верске или било које друге, треба да зна да тиме не само да крши права чланова те групе, већ и да слаби снагу своје земље да успешно преброди изазове који нас све погађају, јер су за то потребни сви друштвени потенцијали, којих има у свакој од наведених група.

Чињеница да се на Косову и Метохији у дужем периоду крше елементарна људска права мањинског становништва и друга дешавања у вези са том покрајином; сиромаштво и незапосленост; распрострањена корупција, негативне последице транзиције и глобализације које подстичу потрошачко, а не грађанско друштво, изазови су које ће свака заједница, па и наша, лакше да преброди ако је уједињена у поштовању различитости, а не подељена у нетрпељивости.

Због тога је огромна, не само законска, одговорност оних који грађане Републике Србије насиљем, мржњом и предрасудама деле на патриоте и издајнике, нормалне и болесне, правоверне и кривоверне, наше и туђе, оцењује заштитник грађана Саша Јанковић.