a

22. и 23. септембар 2011.
b_300_0_16777215_00_images_stories_svedska_studijsko_putovanje.jpegПредставници стручне службе Заштитника грађана Републике Србије боравила је 22. и 23. септембра 2011. године у Стокхолму у студијској посети Парламентарном омбудсману Краљевине Шведске, најстаријој институцији Омбудсмана на свету. Циљ посете био је упознавање са праксом Парламентарног омбудсмана у поступању са притужбама, као и свакодневном контакту са грађанима и сарадњи са државним органима у решавању притужби у области добре управе.

Током посете гости су имали прилику да се упознају са праксом Црвеног, Белог, Плавог и Жутог одељења Парламентарног омбудсмана у решавању притужби грађана у области социјалног осигурања и социјалне заштите, судства, здравства, полиције, тужилаштва, општинских управа и образовног система.  Разговарано је о најчешћим проблемима због којих се грађани обраћају Омбудсману, методологији рада и покретања поступака, највећим изазовима у раду институције а представљени су и карактеристични случајеви добре праксе и сарадње са државним органима на решавању притужби.

Посета Парламентарном омбудсману Шведске део је пројекта “Подршка успостављању институције Заштитника грађана на југу Србије” који се спроводи у оквиру заједничког програма Уједињених нација под називом “Одржање мира и јачање капацитета за инклузивни локални развој на југу Србије” (PBILD) којег финансира Шведска агенција за међународну сарадњу и развој (SIDA).