a

b_300_0_16777215_00_images_stories_goran_u_novom_sadu.jpeg


На Правном факултету у Новом Саду, 23. и 24. септембра одржана је Генерална скупштина Европског института омбудсмана (European ombudsman institute - EOI) на којој су учествовали представници четрдесет пет земаља. Учесницима се у име Заштитника грађана Републике Србије обратио његов заменик др Горан Башић који је нагласио да проблеми и изазови с којима се суочавају грађани у различитим деловима савремене Европе изискују да институције омбудсмана још истрајније инсистирају на заштити и остваривању људских права.
Размена искустава и сарадња међу европским омбудсманима је начин да рад ових институција буде ефикаснији, а пракса примерена како заштити људских права, тако и унапређењу „добре управе“ било на националним нивоима, било на нивоу институција ЕУ.

Поред заседања Генералне скупштине на којој је за председницу Института изабрана омбудсманка Јужног Тирола, Бурги Фолглер, а за једног од потпредседника, проф. др Драган Милков, редовни професор Правног факултета у Новом Саду, одржана је и расправа на којој је било речи о пракси и проблемима регионалних омбудсмана у Италији, Русији, Србији.