a


b_300_0_16777215_00_images_stories_konferencija_zavrsna_tvining.jpeg

Улога Заштитника грађана у време транзиције и кризе је велика, али без садејства са осталим гранама власти, министарствима и агенцијама који имају реалну власт, може се десити да омбудсман говори једно, а да се у стварности дешава друго - односно да грађани немају претеране користи од тога. Омбудсман нема буџет да помогне сиромашној породици, нема могућност да сам промени закон, већ настоји да у рад других државних органа унесе доследност и јасне критеријуме - истакао је републички заштитник грађана Саша Јанковић на данашњој међународној конференцији "Улога и изазови за Заштитника грађана у време промена у Европи", коју је ова институција организовала у Палати Србија.

b_300_0_16777215_00_images_stories_zavrsna_konferencija.jpegKонференција је завршни догађај двогодишњег твининг пројекта 'Подршка јачању институције Заштитника грађана Републике Србије', који су спроводили  институције Омбудсмана Грчке и Краљевине Холандије, Европског центра за јавно право, уз финансијску подршку Европске уније. Према речима заштитника грађана Саше Јанковића низ активности у оквиру пројекта су посебно значајне за ову институцију, јер су колеге из Холандије, Грчке, Аустрије и Словеније пренеле своја искуства, како би избегли замке са којима се суочава ова млада институција и изразио захвалност колегама на несебичној помоћи. Између осталог у току протекле две године заједнички се радило на јачању стручне службе Заштитника грађана посетама институцијама европских омбудсмана и умрежавањем у Међународну Институцију Омбудсмана.

Омбудсманка Грчке Калиопи Спану и омбудсман Краљевине Холандије истакли су да пројекат није био само подршка развитку наше институције, већ и могућност међусобне сарадње, из које су сви извукли нова искуства.

Конференцији су присуствовали сарадници стручних служби Омбудсмана Грчке и Краљевине Холандије, као и челници институција и невладиних организација у Србији који се баве заштитом људских права.