a

Заштитник грађана изражава забринутост због притиска који се врши на представнице појединих организација цивилног друштва у Новом Пазару преко локалних медија за које се сматра да су под утицајем једне верске заједнице и њеног лидера. Републички омбудсман такође указује и на неприхватљивост медијских написа који полазе са становишта националне или верске искључивости, као што је недавни текст у ревији „Санџак“ у коме се мешовити бракови проглашавају за „грешку“.

„Цивилни сектор свугде на свету, у Србији, па ваљда и у Санџаку има за циљ да, између осталог, критикује или подржава политике и потезе оних који су се својим јавним и политичким ангажманом изложили суду јавности. Пасивност и грешке које су државни органи у протеклом периоду начинили у односу на питања отворена у Санџаку, и тврдоглаво инсистирају на њима, никоме не могу бити оправдање за медијски прогон критичара, неистомишљеника и њихово сатанизовање кроз медије“, оцењује републички заштитник грађана Саша Јанковић.

Заштитник грађана због тога позива све друштвене и институционалне актере у Санџаку на појачану одговорност на јавној и медијској сцени и придружује се ставу низа организација цивилног друштва, које су саопштиле да већ годинама упозоравају државу да нереаговање на проблеме и њихово гурање под тепих додатно производе екстремизам и драстично угрожавају безбедност и миран живот свих у Санџаку.

Истовремено, Заштитник грађана изражава жаљење због чињенице да неке његове препоруке, за које је чврсто уверен да би унапредиле објективност приступа отвореним питањима у Санџаку, и санирале начињене пропусте у раду државних органа, надлежни државни органи нису извршили.