a

b_300_0_16777215_00_images_stories_media_centar_128.jpeg

Правилник о техничким захтевима за пресретање и задржавање података о електронским комуникацијама додатно нарушава већ нарушену равнотежу између поштовања приватности грађана и могућности тајних служби да прате комуникацију између било кога, и због тога не би требао да буде донет у предложеном облику, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на расправи о Предлогу правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавања података о електронским комуникацијама.

Уместо да, као што му име каже, пропише техничке захтеве, нацрт правилника предвиђа да ће техничке захтеве утврђивати цивилна служба безбедности, док се сам правилник, који доноси ресорни министар, бави материјом која би морала да буде предмет законске регулативе у Народној скупштини, рекао је Јанковић.

Републички омбудсман је подсетио на сличну ситуацију са Правилником РАТЕЛА (Републичка агенција за телекомуникације) о контроли интернета и предлогом Закона о електронским комуникацијама. Правилник РАТЕЛА, је по препоруци Заштитника грађана пре две године стављен ван снаге док није, у сарадњи са републичким омбудсманом, унапређен. Тај правилник ће сада бити замењен новим, при чему се нови враћа на сва проблематична решења оригиналног РАТЕЛ-овог правилника, и још их потенцира. Уставни суд још се није изјаснио о уставности одредаба Закона о електронским комуникацијама које су Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, на иницијативу практично свих релевантних струковних и организација цивилног друштва, оспорили пре готово годину дана.

Расправу о Предлогу правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавања података о електронским комуникацијама организовало је Министарство културе, информисања и информационог друштва уз учешће представника државних органа, електронских оператора и организација цивилног друштва.