a

b_300_0_16777215_00_images_stories_bor.jpeg

Заштитник грађана је за четири године примио скоро десет хиљада притужби грађана, док је из Бора стигло свега 50 притужби. То не значи да у овој општини не постоје проблеми у остваривању права грађана, већ да грађани нису довољно упознати са надлежностима и значајем ове институције. Зато се Бор налази међу десет општина у којима се покреће програм "Електронски приступ Заштитнику грађана", рекао је заменик заштитника грађана др Горан Башић 29. јула на конференцији за новинаре у тој општини.

Како је рекао, грађани Бора ће од сада моћи понедељком и средом од 13 до 15 часова из локалне Народне библиотеке путем видео комуникације контактирати Стручну службу Заштитника грађана и поднети притужбу на рад државних органа и јавне управе.

Заменик председника општине др Жика Голубовић је изразио задовољство што се Бор нашао међу десет општина у којима је покренут овај програм, верујући, да ће то омогућити грађанима лакши приступ институцији омбудсмана. Такође је додао да ће Скупштина општине у скорије време ставити на дневни ред избор локалног Заштитника грађана.

У току дводневног боравка у Бору, заменик заштитника грађана разговарао је са представницима општине и органа јавне власти, као и са представницима невладиног сектора о проблемима у остваривању права грађана. Он је са својим сарадницима примао и притужбе грађана, а посебну пажњу посветио је правима Рома.


24. јун 2011. године


b_300_0_16777215_00_images_stories_konferencija_za_stampu_-_prijepolje.jpeg

Заменик заштитника грађана  др Горан Башић представио је данас на конференцији за штампу у Матичној библиотеци "Вук Караџић" у Пријепољу програм "Електронски приступ Заштитнику грађана". Путем видео линка и уз помоћ обучених библиотекара, грађани Пријепоља биће у могућности да уторком и четвртком од 13 до 15 часова контактирају запослене у Стручној служби Заштитника грађана, изнесу своје проблеме и информишу се о начину остваривања својих права, нагласио је др Горан Башић.

Он је изјавио да се грађани Пријепоља, попут грађана и из других општина Србије, највише жале на повреду економских и социјалних права, али да су заступљене и притужбе на повреду грађанских права и права грађана на добру управу.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић снажно је подржао програм "Електронски приступ Заштитнику грађана" и изразио очекивања да ће модернији начин комуникације са грађанима помоћи и представницима органа јавне власти да ефикасније обављају посао.

На радном састанку са представницима локалне самоуправе др Горан Башић је представио карактеристичне случaјеве кршења права грађана Пријепоља и указао на начине решавања проблема грађана. Он је представио надлежности и овлашћења Заштитника грађана и истакао потребу да и органи јавне власти не само информишу, већ и стручно помогну грађанима да остваре своја права. Увођењем видео комуникације са Заштитником грађана, представници локалне самоуправе добиће стручну помоћ и подршку у заштити права грађана, што упућује на још тешњу сарадњу са институцијом Заштитника грађана, закључили су учесници састанка.

b_300_0_16777215_00_images_stories_sastanak_sa_nevladinim_organizacijama_-_prijepolje.jpegПредставници невладиних организација из Пријепоља истакли су подршку коју су до сада у свом раду добијали од институције Заштитника грађана. Према њиховим речима већа видљивост Заштитника грађана у њиховој општини у знатној мери олакшаће и њихов рад у области заштите права група грађана које представљају.

Заменик заштитника грађана др Горан Башић током радног дана у Пријепољу, заједно са сарадницама из Стручне службе Заштитника грађана, примао је притужбе грађана на рад органа јавне власти.
23. јун 2011. године

b_300_0_16777215_00_images_stories_konferencija_-_novi_pazar_final.jpeg

Грађанима Новог Пазара од данас је омогућено да путем видео линка из Градске библиотеке „Доситеј Обрадовић“, понедељком и уторком од 9 до 11. часова, ступе у контакт са запосленима у Стручној служби Заштитника грађана, изјавио је на конференцији за штампу заменик заштитника грађана др Горан Башић, представљајући програм „Електронски приступ Заштитнику грађана“. Овај савремени метод комуникације допринеће, у што је могуће краћем року, ефикаснијем решавању проблема грађана и заштити њихових права. На овај начин, како је навео др Горан Башић, грађани ће бити ближи институцији Заштитника грађана.

Заменик заштитника грађана је истакао да су најчешће повреде права на које су указивали грађани Новог Пазара спадају у област економских и социјалних питања, као и кршења начела добре управе.

Одговарајући на питања новинара, председница Скупштине Града Новог Пазара Борка Јовановић је изјавила да локална самоуправа подржава програм „Електронски приступ Заштитнику грађана“, истичућу до сада изузетно сарадњу са др Гораном Башићем.

У току радног дана у Новом Пазару заменик заштитника грађана  је одржао састанак са представницима Града Новог Пазара и органа јавне власти како би размотрио досадашњу и изнео предлоге за унапређење будуће сарадњу. Основна тема разговора односила се на питања заштите права расељених лица и рада администрације. Поред ових питања, дискутовало се о начинима остваривања права грађана у домену заштите економско социјалних питања, попут права на рад, пензиону и социјалну заштиту, итд.

У разговору са представницима невладиних  организација из Новог Пазара указано је на најчешће проблеме са којима су сусрећу у свом раду. Истакнута је задовољство досадашњом сарадњом са институцијом Заштитника грађана,

Заменик заштитника грађана др Горан Башић током радног дана у Новом Пазару, заједно са сарадницама из Стручне службе Заштитника грађана, примао је притужбе грађана на рад органа јавне власти.