a

Заштитник грађана поздравља одлуку Уставног суда о забрани Националног строја као нужну, одговорну и тешку, али упозорава да саме забране неће бити довољне да се суштински реши проблем екстремизама који угрожавају темељне људске и друштвене вредности.

Забране су постале нужне и на то је овај орган указивао од почетка поступка пред Уставним судом, али не смемо заборавити да забране нису лекови за болест, већ за бол, и да не делују дуго, истиче овим поводом заштитник грађана Саша Јанковић.

Оцењујући да је Уставни суд урадио оно што је морао и могао, републички омбудсман подсећа да тужилаштва и судови не могу надоместити недостатак културе поштовања људских права, чега је екстремизам крајњи резултат.

Људска права су за многе грађане апстрактан и помало наметнут концепт који суштински не познају, а не скуп практичних гаранција за квалитетан и достојанствен живот, саздан од поштовања за себе и друге. Због тога је потребно унети садржаје о томе шта људска права стварно јесу у све сегменте образовања, рада и живота. Истовремено, држава мора наћи снаге за озбиљну подршку породици, школи, концепту спорта за све, научним и културним установама и иницијативама, еколошким покретима, здравом животу. Младима не треба савет преко билборда о томе шта је добро, него конкретна могућност да нешто добро и лепо науче, тим се баве и од тога нормално живе, и то не само ако се учлане у подмладак неке странке. Тада ће забране постати прошлост, истиче заштитник грађана Саша Јанковић.