a

b_300_0_16777215_00_images_stories_yucom_za_sajt.jpeg


Србија је поставила изузетно високе стандарде везане за људска права који се не спроводе и зато треба инсистирати на примени Устава, како би грађани те стандарде и у пракси добили, указао је заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић на данашњој трибини „Шта замерате Уставу РС - приоритети цивилног друштва“ коју је организовао Комитет правника за људска права - Yukom у оквиру пројекта "Промене Устава за демократску Србију у Европској унији".

Као један од проблема Устава Србије Јанковић је навео непоштовање тајности комуникације, право на слободу кретања грађана, неравноправности цркава и верских заједница, слобода оснивања медија. Он је међу најчешћим примедбама које стижу од грађана на кршење Устава издвојио рад државних органа чија је обавеза да раде у интересу грађана.

– Највећи број грађана има проблем са државним органима због недовољно брзог, транспарентног, квалитетног, и у крајњем смислу некоректног рада коју има јавна власт –  навео је републички омбудсман.

Учесници трибине су се сложили да држава не примењује довољно одредбе Устава Србије о људским правима и слободама, те да приоритет цивилног друштве јесте да отвори расправу и укаже потребу промене Устава из 2006. године.

panel flajer