a

b_300_0_16777215_00_images_stories_fpn_maj_2011.jpeg

Држава, у којој успе да заживи независна државна институција као што је Заштитник грађана, упркос свим проблемима са којима са сусреће, уме не само да тражи , већ има и шта да пружи Европској унији, истакао је данас републички омбудсман Саша Јанковић  пред пуним амфитеатром Факултета политичких наука у Београду.

Представљајући рад и надлежности своје институције студентима треће године факултета, Јанковић је рекао да Заштитник грађана са осталим независним државним институцијама спада у такозвану четврту грану власти, која у такозваној сивој зони демократије и неправичности иза извршне, законодавне и судске власти има задатак контроле законитости рада државних органа. Како је рекао, наша држава нема квалитетне органе управе, зато што се у њима још увек запошљава по социјалној демагогији (што више запослених са минималном платом) без прозивања на одговорност или по страначкој припадности.

За напуне четири године рада ова институција је обавила 25 хиљада контаката са грађанима, покренуто је 2500 поступака контроле законитости рада јавне управе, десет закона је измењено амандманима заштитника грађана, а органи су у око 70 одсто извршили препоруке Заштитника грађана, што је отприлике и европски просек. То показује да органи власти ипак свесни значаја и неопходности ове институције у изградњи и унапређењу демократије у Србији.


panel flajer