a

Светски дан слободе медија, 3. мај, Србија још једном дочекује без јасних сазнања о томе ко су инспиратори и извршиоци убистава и покушаја убистава новинара и без заокруженог медијског законодавства. Слобода медија и слобода јавне речи темељ су сваког демократског друштва, људских и грађанских права, а њихово пуно остварење није могуће док се не отклоне све претње новинарима и не уобличи чврст и јасан законски оквир који ће их штитити.

Честитајући овај дан свим медијским посленицима, Заштитник грађана такође жели да укаже да је однос самих медија према медијским слободама од кључног значаја и да истина и право грађана да буду oбјективно обавештени о збивањима у земљи треба да буду изнад свих других интереса. Тај циљ је, нарочито у условима све теже економске кризе која доводи до сиромашења медија, тешко постићи, али новинарска етика налаже да му се непрекидно тежи.

Међународни дан слободе медија отуда није датум који је важан само медијским посленицима, него и свима који учествују у изградњи демократског друштва и институција у Србији. Заштитник грађана Саша Јанковић тим поводом изражава задовољство што је коначно почео рад на Медијској стратегији, документу који треба да буде основ за реформу медијског законодавства.

Заштитник грађана подсећа да је Уставни суд Републике Србије, на његов предлог, а на иницијативу новинарских удружења, прогласио неуставним поједине одредбе измењеног Закона о јавном информисању које су биле претња слободи медија и изражава наду да се сличне ствари у медијском законодавству Србије више никада неће поновити.