a

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је данас да је највећи број захтева преко 800 притвореника који су прошле недеље протествовали у Окружном затвору у Београду оправдан, јер притвор често прате околности због којих та привремена мера представља неформалну казну пре суђења.

Притворенике који су од 16.04. до 19.04. одбијали да узимају затворску храну обишао је заменик заштитника грађана Милош Јанковић и разговарао са њима, али и са особљем Окружног затвора.

Притвореници су Заштитику грађана изнели низ захтева: они траже да судови престану да одређују и продужавају мере притвора иако се стварни услови за то нису стекли или су престали да постоје, нпр. када се притвор одређује ради спречавања утицаја на сведоке, а сви сведоци су већ саслушани.

Притвореници истичу и да се мере притвора продужавају унедоглед. Неки од њих су у притвору две и више година после подизања оптужнице, а првостепена пресуда још није донета. Очекују да суђења постану бржа јер негативне последице притвора, ако се суђење оконча ослобађајућом пресудом, остављају неизбрисиве последице на невиног човека.

Они који бораве у притвору преко годину дана инсистирају да им се омогуће брачне посете, ради очувања брака и породице.

Притвореници су Заштитнику грађана указали и на неиздрживу претрпаност у Окружном затвору у Београду, чији је капацитет око 800 особа, а тамо их тренутно има преко 1400. У једној просторији од 15 квадратних метара борави 6 притвореника, а у просторији од 40 квадрата 18 притвореника. У већини просторија нема непосредног дотока природне светлости и ваздуха.

Притвореници немају примедби на понашање затворског особља, већ истичу изузетно коректан однос, без било ког облика нечовечног или понижавајућег поступања. Задовољни су и што им је омогућено да сваког дана на свежем ваздуху проведу више од сат времена, што до недавно није био случај.

Заштитник грађана је, на основу разговора са притвореницима и особљем, констатовао да током протеста није било инцидената, да су заводски лекари, управник и начелници релевантних служби свакодневно обилазили притворенике.

Притвореници су истакли да су протест привремено обуставили и да ће га наставити уколико до 01. јуна не буде позитивних промена.

Заштитник грађана је у свом годишњем извештају Народној скупштини Републике Србије за 2010. годину већ упозоравао да „околности које прате извршење мере притвора често представљају својеврсну казну пре суђења“. Заштитник грађана Саша Јанковић je о захтевима притвореника разговарао са министарком правде Снежаном Маловић, а о њима ће обавестити и Народну скупштину и председника Републике.